Nový druh gameblerství

Donedávna jsem si myslel, že gambler je člověk, který vezme všechny vydělané peníze a jde je nezodpovědně rozházet do herního automatu nebo kasina. Bláhově jsem si myslel, že se tato nemoc vyskytuje buď u společensky méně vyspělých jedinců a nebo naopak u znuděných zbohatlíků.

Pak ale můj vysokoškolsky vzdělaný táta veškeré rodinné peníze prohrál v loterii jménem Pražská burza... A já vzápětí pochopil, že existuje ještě nejméně jeden druh gameblerství: obchodování s akciemi.

Uložit své úspory do akcií je ve většině případů velmi dobrý nápad. Zaručí se tím alespoň ochrana peněz před inflací. Bohužel ale akcie narozdíl od termínovaného účtu občas také klesají. Když je ale člověk trpělivý a nevsadil na úplně špatného koňe, o peníze pravděpodobně nepřijde.

Úplně jiný šálek čaje je ale obchodování s akciemi ještě s pomocí úvěru. Jde o to, že vezmete nějaký svůj kapitál a přidáte k němu řekněme ještě 2/3 kapitálu půjčeného. S tímto balíkem pak na burze obchodujete. Díky tomu můžete daleko více vydělat, ale také daleko více ztratit. Ve chvíli, kdy hodnota akcií klesá, snižuje se pouze váš podíl v balíku. Hodnota úvěru zůstává stejná. Jakmile váš podíl klesne pod určitou mez, balík je úvěrovou společností nuceně prodán. No a vy...máte kulový! V lepším případě nemáte nic, v horším máte pěkné dluhy.

A na toto přesně dojel i můj táta. Měl od společnosti Fio úvěr a s ním spokojeně obchodoval...až do chvíle než hodnota akcií společnosti Zentiva klesla snad o 40%.

Hádejte, co nám pak navrhl za řešení? Prodáme dům, odstěhujeme se do podnájmu a...no ja myslím, že už se mu stýská po burze a prodejem získá nový kapitál :)

Hodnocení

Komentáře

Komentáře již nelze přidávat