recenze Ubuntu 8.04 LTS Hardy Heron

Možná si ještě vzpomínáte, jak jsem před rokem zkoušel linuxovou distribuci openSuse 10.3. Tenkrát to nedopadlo zrovna dvakrát slavně a s velkou vděčností jsem se vrátil zpět k XPčkám.

Zhruba před dvěma měsíci jsem se rozhodl dát linuxu další šanci. Vedlo mě k tomu několik skutečností:

  • Poslední verze Apache mi na XP dost často padá.
  • Poslední verze Mysql/PHP mělo na XP nějaké podivné problémy s ponecháváním otevřených socketů při běhu přes CGI/FastCGI
  • Eclipse PDT není na XP příliš stabilní (asi chyba jádra Javy pro Windows).
  • Potřeboval jsem do školy programovat vláknové aplikace v C (rozhodně lehčí v POSIX pod *NIXem než ve WinAPI).
  • Potřeboval jsem si vyzkoušt konfiguraci Bindu, sendmailu, iptables, atd.

Po několikadenním srovnávání distribucí na polishlinux.org a distrowatch.com jsem se rozhodl vyzkoušet distribuci Ubuntu, kterou jsem už kdysi zkoušel, ale natolik se mi tenkrát graficky nelíbila, že jsem ji zavrhl. Stáhl jsem si tedy verzi 7.10 a nainstaloval do dual-bootu. Instalace byla velmi jednoduchá a problém nezpůsobila ani nutnost udělat volné místo zmenšením NTFS oddílu.

První dojem

Ubuntu mě tentokrát velmi mile překvapilo. Komunita si nejspíš uvědomila, že estetický dojem je velmi důležitý, a na grafice zapracovala. Progressbar při načítání systému už nevypadá odporně, spíše naopak velmi přijemně, desktop má příjemné hnědé pozadí, okénka jsou zakulacená, atd. Možná vám to připadá zcela bezvýznamné, ale pro uživatele, kteří hodně dají právě na estetický dojem (a že jich je pravděpodobně většina), je to velmi zásadní.

Použitelnost

Co mě ale překvapilo ještě více byla použitelnost po instalaci. Systém ihned detekoval, že mám Nvidia grafiku, zeptal se, zda chci nainstalovat nesvobodné ovladače, a během chvilky vše sám zprovoznil. Systém obsahuje v základní instalaci OpenOffice, Gimp, Pidgin (IM klient), Firefox, spoustu her :)

Kodeky

Další zázrak je podpora kodeků. Zkusmo jsem otevřel wmv video soubor. Přehrávač ohlásil, že tento kodek neumí a zda mi ho třeba nemá nainstalovat :) Během minutky jsem tak měl plně provozuschopný systém s podporou HW akcelerace grafiky a kodeků pro přehrávnání videa, mp3, wma, atd.

Podpora HW

Co se týče podpory hardwaru zprovoznilo Ubuntu na notebooku okamžitě síťovku, wifi, blutooth, změnu frekvence procesoru i všechny funkční klávesy (ovládání hlasitosti, jasu, hibernace). Problém zůstává pouze na desktopu s Creative X-fi zvukovkou (integrovaná funguje).

Po krátkém hledání se mi podařilo na notebooku rozchodit i integrovanou zvukovku a čtečku otisků prstů!

Software

Pak jsem se vrhl na instalaci Apache, PHP, MySQL. Pomocí instalačního programu Synaptic hotovo během několika málo kliknutí. Vše naprosto stabilní, zapadající do sebe jako kostky lega. BTW: velkou nevýhodou openSuse byla dlouhá doba spouštění balíčkovacího programu (minuty) po přidání více zdrojů, v Ubuntu se spouští asi 2s.

Pak jsem se zkusil opět poohlédnout po alternativách k několika programům, jejichž nenalezení kdysi způsobilo ztroskotání mého přechodu na linux.

  • WinAMP - velmi dobře zastoupí a dokonce funkcionalitou předčí Amarok
  • PSPad - jako velmi dobrá alternativa poslouží základní gedit
  • Total Commander - osvědčil se mi Gnome commander
  • AbstractSpoon ToDoList - plná alternativa zatím neexistuje, dá se ale zastoupit pomocí jToDoList a gtimer
  • tabForce DBDesigner 4 - lze bez problému provozovat pod wine

Zde tedy GNU/Linux uspěl tentokrát velmi dobře.

Poslední věc, které jsem se obával je každodenní použitelnost. Před rokem mě nejvíce naštvalo velice složité nastavení přepínání rozložení klávesnice a připojení NTFS oddílů. Takovýmito nedospělými neduhy ale už Ubuntu netrpí, podpora NTFS je funkční ihned po instalaci, přepínání klávesnice je tentokrát nastavitelné během minutky.

Ubuntu má mimoto velmi dobrý applet pro zobrazení stavu baterie (velmi zdatně odhaduje i zbývající čas) a připojení k wifi síti (připojení k eduroamu je jednodušší než na XP).

Novinky v 8.04

Ihned po vydání nové verze jsem na desktopu provedl upgrade. Ten je stejně jako prvotní instalace velmi dobře vyřešen. Instalační program nejprve stáhl potřebná data (800MB) a následně vše šetrně upgradoval. Pokud narazil u starší verze aplikace na uživatelskou změnu v konfiguráku (Apache, PHP...), zeptal se, zda ponechat stávající nebo nahradit novým.

A co vlastně tato verze oproti 7.10 přináší?

  • instalace na NTFS pomocí WUBI
  • lepší správa práv a politik
  • lepší plánovač procesoru
  • Firefox 3 beta
  • X.org 7.3 s lepší autokonfigurací a změnou nastavení za běhu
  • lepší torrent, vypalování, shell, zvukový server, podpora češtiny...

Závěrem

Ubuntu se vyvinulo natolik, že je konečně opravdu plně použitelné i na desktopu (narozdíl od openSuse, které stále není dostatečně user-friendly). Po instalaci je dokonce mnohem použitelnější než Windows XP.

Pokud už vás nebaví vyvíjet webové aplikace ve Windows nebo prostě jen chcete zkusit něco jiného než Windows, doporučuji Ubuntu vyzkoušet. Pro plné ocenění všech předností je ale třeba mít alespoň základní znalosti GNU/Linux platformy (adresářová struktura, shell).

Já osobně používám teď Ubuntu jako hlavní systém a Windows pouštím už jen velmi výjimečně.

Hodnocení

Komentáře

[1] pupik
2008-05-20 13:33:22

Citace: Total Commander - osvědčil se mi Gnome commander

Mnohem lepsi je Krusader - vice podobny TotalComanderu

[2] crtec
2008-06-07 10:00:04

"Přehrávač ohlásil, že tento kodek neumí a zda mi ho třeba nemá nainstalovat :) Během minutky jsem tak měl plně provozuschopný systém.."
Právě zkouším Ubuntu (mám pocit že je to jedna z posledních verzí Gutsy Gibbons, či jak se jmenuje ta před Hardy Heronem) a MP3 prostě nepřehraju. Pokaždé mi to vybluje nějakou hlášku o tom proč to nejde a co mi všechno chybí, dokonce jsem podle návodů upravoval repozitáře, ale prostě nejsem schopen dát to do kupy.
Samozřejmě budu zkoušet dál, ale tohle BFU rozhodně okamžitě odradí. Možná novější verze je v tomto ohledu řešena lépe.
Jinak musím pochválit přijemné intuitivní prostředí. Pokud někdo používá PC jen na internet/mail + sem tam něco přehrát, tak proč platit za Win? Když se to zprovozní, tak je to úplně stejně funkční systém.

Na tento komentář odpověděl [3] Radim
[3] Radim
2008-08-05 20:14:59

#2 crtec:
Řekl bych, že to je lepší než windows. Přešel jsem na 8.04 čerstvě a nemohu si ho vynachválit! S Vistama se to nedá vůbec srovnat, ty jsou oproti ubuntu totálšrot...
Podotýkám, že nejsem žádný linuxák:) Teprve jsem začal, ale opravdu si to nemohu vynachválit:))

[4] Marek
2008-09-10 12:05:07

Muzete mi prosim podrobneji poradit, jak v Hardy Heronovi na pripojeni k Eduroamu? Vim, ze budu mit asi trochu problemy vzhledem k wifi od Broadcom (na HP se pod Ubuntu vubec neaktivuje), ale jde mi hlavne o postup pripojeni k siti. Pracuji na PdF UHK a panove z FIM UHK odmitaji o nejakem "kabelovem" pripojeni vubec diskutovat (ze by problemy se znalostmi tykajicimi se linuxu?!;)). Diky moc za odpoved (a piste ji jako pro uplneho zacatecnika, prosim:)).
Zdravi

MN

Na tento komentář odpověděl [5] Dundee
[5] Dundee
2008-09-10 18:28:47

#4 Marek: Připojení k Eduroamu je uplná hračka. Ubuntu si samo zjistí způsob šifrování i autentizace, takže stačí jen vyplnit jméno a heslo a připojit certifikát serveru. Je to jednodušší než v XP.

Na tento komentář odpověděl [6] Marek
[6] Marek
2008-09-10 19:07:27

#5 Dundee: Díky. Zkusím to, a kdyby něco, ještě požádám o radu:) Domluva s našimi IT pány je totiž tragikomicky zoufalá.
Srdečně zdravíM

2009-06-02 00:04:48

Názor Lukáše Měřínského na GNU čili Edubuntu,Linux,Kubuntu,Xubuntu,Ubuntu
Již od 12 let jsem měl za to,že jediný systém který existuje a je nejlepší je Microsoftí Windows
v té době jsem používal (dnes již neexistující)Windows 98 a pak Windows XP které byly ve své době
nejlepším systémem
Jak jsem se mýlil.
Rok 2005-10.Březen 2007 let později jsme se v informatice s panem Prokešem učili o Linuxu.V té době mi nic neříkal
ba ani licence GNU a stále jsem byl závislý na Windows.
Rok - 11.Březen 2007-15.Duben 2009 jsem atále využíval ilegálně Windows XP a Windows Vista
Dne 16.Dubna ale nastal zlom.
Z nudy jsem brouzdal na internetu a na http://www.stahuj.cz jsem našel pod pojmem Linux.Náhle jsem ale na stránkách našel odkaz
na systém( s názvem pro mě tehdá neznámým)Ubuntu.Obraz jsem si stáhl jako surový a vypálil jsem si jej na CD-R.
Už když jsem systém instaloval všiml jsem si jak je graficky krásně zpracován.Když byla instalace hotová mohl jsem počítač plně nastartovat
a odkrýt krásy Linuxu.Líbíl se mi.A když jsem se dočetl na neoficiálních stránkách http://www.ubuntu.cz,že je zcela zdarma,rozhodl jsem se
dne 17.Dubna 2009 že již nikdy více nebudu využívat Windows XP ani Windows Vista či Windows Vienna protože na ně nemám z nejrůznějších
důvodů peníze.Také jsem se dozvěděl že kromě Linuxu Mandriva a Linuxu Ubuntu ještě existují dvě verze Xubuntu ,Kubuntu a Edubuntu.
Verze Ubuntu je určena pro standartní počítače
od 400 MHz po neomezeně silný procesor od 192 RAM po neomezený počet RAM paměti.
Verze Xubuntu je určena pro slabší počítače s 400 MHz procesorem a 128 RAM
Každá z těchto verzí se liší tím,že se dají použít i na slabších či silnějších počítačích a jinak grafické zpracování a systém zůstávají stejné.
Z tísnivých důvodů jsem před pár dny přešel na Xubuntu který umožňuje provoz na slabších noteboocích či počítačích.
Po instalaci mě nadále zaujalo i to,že Linuxy obecně v sobě mají více programů než Windows.
Závěr:.Linux je vhodný jak pro začátečníky tak pro profesionály.Existuje buďto jako placená verze a nebo jej můžete mít zadarmo.
Hlavní je že vám placení za systém nikdo nenutí a máte svobodnou volbu výběru nad Vaším systémem.
Jsem s Linuxem spokojený nemám k němu žádných výhrad.

2009-06-02 00:08:39

Dobrý den.Jmenuji se Lukáš a od 16.04.2009 jsem uživatelem Linuxu a rád bych se s vámi podělil o svůj Linuxový příběh.Dříve jsem klasicky používal systém windows.Byl stabilní kompatibilní ale placený.Jednou jsem při brouzdání na internetu na sztánkách www.stahuj.cz našel Linuxový systém ubuntu.Zajásal jsem a ined si jej stáhl na HDD a potom vypálil na disk.Tento systém se mi líbil hned od začátku co jsem jej spustil a když jsem se dočetl že je zadarmo,ihned jsem na něj přešel.Jsem z něho úplně nadšení a dělá mi radost pracovat s tímto systémem.Kdo budete číst tyto řádky jako nováček pak vězte že systém linuxu vás pohltí stejně jako pohltil mne.A pokud se rozhodujete mezi Windows a Linuxem přejděte na linux.Je zdarma a obsahuje v sobě vše co potřebujete a pokud nemáte příliš silný počítač nainstalujte si Linux Xubuntu stáhnete jej na tomto odkaze:
http://www.xubuntu.cz/ziskejte a klikněte na Ubunti prox 9.04 X86 a obraz stáhněte.Poté je nutno obraz vypálit na CD-R a následně nainstalovat.Systém je zčásti přeožen do češtiny ale kompletní čeština chybí.
Systém je GNU což znamená svobodný software čili je zadarmo a může jej využívat kdokoliv z vás.Nic za něj neplatíte a není potřeba žádný licenční klíč.Vše je zdarma volně stažitelné dokonce i aktualizace je zdarma.Tak proč ještě váháte?Jděte směle do toho!Linux Linux Linux!:-)

Komentáře již nelze přidávat