Recenze Xiaomi Redmi 4X

Xiaomi Redmi 4X, vydaný letos v únoru, je chytrý telefon s velmi zajímavým poměrem cena/výkon. Tento "čínský Iphone" lze u oficiálního distributora (Beryko) koupit za příjemných 3,5 tisíce korun, čemuž jsem neodolal a telefon před týdnem koupil. Co všechno 4X nabízí a co postrádá? Jak jsem s ním po týdnu používání spokojený?

Design a kvalita zpracování

Hned během unboxingu mne zaujal velmi povedený design a výborná kvalita zpracování. Na přední straně přístroje je pouze oblá hrana rámečku a nahoře výřez pro reproduktor. Zbytek je pouze sklo. Zadní stranu a boky tvoří z větší části hliník, plast je použitý pouze pro úzký pás nahoře a dole, ve kterém jsou antény. Ve výsledku to znamená, že nikde nic nevrže, nehýbe se, nekroutí, neprohýbá, neodchlipuje apod. Jediná pohyblivá věc jsou tlačítka hlasitosti a zapnutí a šuplíček pro SIMky a microSD kartu. Telefon celkově působí velmi elegantním a bytelným dojmem.

Display

Display je typu IPS s HD rozlišením 720x1280px, což sice není žádná bomba, ale i tak ho hodnotím jako velmi dobrý. Nabízí pěkné barvy (černá je opravdu černá), velké pozorovací úhly a slušnou čitelnost na slunci. Menší rozlišení displaye má výhodu v nižší spotřebě energie.

Výkon

4X obsahuje osmijádrový procesor Snapdragon 435 a grafické jádro Adreno 505. Můj kousek je ve vyšší konfiguraci s 3 GB RAM. Zkoušel jsem na telefonu pustit pár her (Traffic Rider, War Wings, War Machines a Critical Ops) a všechny šlapaly jak hodinky. Vypadá to, že i přes svou cenu, má Redmi výkonu na rozdávání.

Fotoaparát

V recenzích se celkem často zmiňuje, že 4X má slabší foťák za slabšího osvětlení, což mohu potvrdit. Bez blesku i s úplně otevřenou clonou (f/2) nedokáže telefon nabídnout rozumnou kombinaci citlivosti snímače a času závěrky. Snímky tak končí buď rozmazané (čas pod 1/100s) a nebo zrnité (vyšší ISO). Nevím, jestli se s tím ale dokáže jiný telefon bez stativu poprat o mnoho lépe.

Za dne při slunečném počasí snímky vypadají celkem slušně, což potvrzuje i porovnání s Iphonem 6 a Honorem 8. Při porovná fotek zkuste nehodnotit sytost, ta byla totiž u telefonů různě nastavená.

Pod mrakem je občas potřeba si s fotkou trochu pohrát a kontrolovat, jestli telefon nezvolil nevhodnou kombinaci času a ISO.

Telefon nabízí také timelapse videa (ikonka králíka v režimech kamery), se kterými se dá užít mnoho zábavy, např. jedno zkušební.

Výdrž baterie

Výdrž baterie je jednou z největších výhod telefonu. V úsporném režimu (pár hovorů a zpráv denně, párkrát za den zapnutí dat a např. kontrola předpovědi počasí) jsem se dostal na výdrž 4 dny, přičemž mi ještě stále zbývalo 15% baterie. Při běžném používání (stále zapnutá data a wifi) není problém se dostat přes dva dny.

Nedostatky

Telefon má samozřejmě i pár much.

Jednou z nich jsou nepodsvícená tlačítka na přední straně. Sice to trochu šetří baterii a oči v noci, ale občas mám problém se na první pokus trefit na tlačítko zpět, který stále tak nějak očekávám více vpravo než je.

Další nevýhodou je prostředí MIUI, které nenabízí klasické menu aplikací. Všechny aplikace tak jsou rozmístěné na plochách podobně jako třeba u iPhonu, maximálně je možné je roztřídit do skupin. Osobně mi tento přístup tolik nevyhovuje, ale dá se s ním smířit.

Závěr

Celkově hodnotím telefon vzhledem k ceně a poskytované výbavě 95%.

Redmi 4X se těm klukům ušatým, šikmookým opravdu povedlo :)

Výdrž baterie
CPU-Z - 1
CPU-Z - 2
CPU-Z - 3
Iphone 6
Honor 8
Redmi 4X
Exteriér, částečně pod mrakem
Exteriér v HDR
Interiér bez blesku
MIUI s tématem Eureka Mod

Hodnocení

Komentáře

Komentáře již nelze přidávat