NetBeans 6.5 jako PHP IDE

Přestože se u beta verze Netbeans 6.5 zdálo, že je podpora PHP spíše slabší a Eclipse PDT nemůže konkurovat, finální release mě velmi mile překvapila.

Code completion (IntelliSense)

Od IDE očekávám zejména dobrou podporu v napovídání metod, vlastností, funkcí a toto mi v beta verzi přišlo dost odfláknuté. Vypadalo to, že Netbeans vůbec nečte PHPDoc a že moc netuší, o co v kódu jde. Konečná verze je na tom mnohem lépe a zatím jsem nenarazil na situaci, kdy by si Netbeans s mým kódem neporadilo.

Code templates

Další pěknou věcí jsou šablony kódu. Ty se dají libovolně upravovat a přidávat, čímž se může stát z NetBeans opravdu velmi efektivní a rychlý nástroj. V šablonách se mohou nadefinovat místa kam bude při stisku enteru skákat kurzor (parametry funkce, části switche apod.), což velmi zrychluje psaní kódu.

Použití je velmi snadné. Např. pro vložení šablony funkce napíšeme fnc a tabelátor.

Makra

Velmi užitečným pomocníkem jsou makra. Například převést 20 řádků na html seznam je pěkný opruz. Pokud umíte vim, máte to hned, ale v běžném editoru je to mor. V NetBeans si můžete nahrát pro tuto akci makro a přiřadit jí klávesovou zkratku. Tu už pak jen 19x zopakujete. Makro se samozřejmě uloží a můžete ho použít i příště.

Debugger

Rozběhnout v nějakém IDE pro PHP debugger bývá pěkný oříšek. V Netbeans 6.5 pod Ubuntu je to ale naprostá hračka.

Nainstalujeme xdebug:

sudo apt-get install php5-xdebug

Otevřeme si jeho konfiguraci:

gksu gedit /etc/php5/conf.d/xdebug.ini

A přidáme pár řádků:

xdebug.remote_enable=on
xdebug.remote_handler=dbgp
xdebug.remote_host=localhost
xdebug.remote_port=9000

Restartujeme Apache:

sudo apache2ctl graceful

Hotovo :)

Závěr

Mě osobně nový NetBeans 6.5 naprosto nadchl. Podpora doplňování kódu je výborná a ostatní výše zmíněné fičury práci také velmi zpříjemňují. Co je pro mě naprosto zásadní a co byl také důvod proč nepoužívám Eclipse PDT - je stabilita. V PDT mi často při uložení začal editor špatně zobrazovat kód (jakoby mizel pod kurzorem). Na nic podobného jsem v NetBeans nenarazil a to bude nakonec asi ten hlavní důvod, proč jej začnu používat jako hlavní editor pro vývoj.

Hodnocení

Komentáře

[1] Dundee
2008-12-02 09:04:00

Ještě doplnění: Přibyla i podpora našeptávání u jQuery objektů, cože je naprostá bomba :)

Na tento komentář odpověděl [3] The Zero
2008-12-02 09:12:04

Minulý týden jsem (konečně) přešel na Eclipse 3.4 s PTD 2.0M2. Netbeans jsem včera nainstaloval, ale ještě nezkoušel.

Jak tak koukám na screenshoty, přijde mi to doplňování až moc. Normálně mi stačí jméno a datový typ parametru, nemusím u toho ještě vědět, kdy má autor dané funkce narozeniny - jinými slovy, přijde mi to zbytečně velké ;)

Se stabilitou PDT jsem nikdy neměl problémy, ten "výpadek textu" jsem zažil, ale pouze v nějakých starších verzích.

Šablony má PDT samozřejmě taky (a pěknou řádku; a stejně používám jen tři vlastní), makra vypadají pěkně, nezkoušel jsem je (nemá makra i PSPad?).

Na mé averzi k Netbeans to ale pořád nic nemění, hlavně proto, že to pořád vypadá hnusně a ještě pořád to nepoužívá ClearType.

Na tento komentář odpověděl [4] Dundee
Na tento komentář odpověděl [9] LLook
Na tento komentář odpověděl [11] Petr Jiřička
2008-12-02 09:13:28

#1 Dundee: jQuery umí (nebo měla by umět) doplňovat Aptana, stejně jako Prototope nebo Dojo. Ostatní JS frameworky zatím podporu nemají, snad budou :)

Na tento komentář odpověděl [13] sNop
[4] Dundee
2008-12-02 10:04:01

#2 The Zero: Zobrazuje to holt komplet informace z PHPDoc a těch může být dost. Ale neřekl bych, že je to špatně. Občas se hodí, když je u parametru metody/funkce nějaká vysvětlivka.

Např. funkce strpos má parametry haystack a needle. Když jsem ty názvy viděl poprvé čučel sem jak vyvoraná myš :) NetBeans ti poradí, že haystack je "the string to search in" a je jasno...

Je to zajímavé, ale mě se vzhled NetBeans docela líbí.

Nevím, jak je to možné, ale mě PDT blblo neustále.

[5] codeas
2008-12-02 10:29:19

Zažíváme stejné nadšení :), doted jsem "bastlil" vše v PSpadu, ale je to dost neefektivní, až loňská přednáška Nuláka mě přesvědčila o použítí nějakýho IDE, Eclipse mi celkově nevyhovoval, před týdnem jsem zkusil NetBeans (ačkoliv je nerad), byl jsem překvapen jak rychle všechno bylo nastaveno a mohl jsem hned psát.

Pro mě výhoda těch JS framworků i JS samotného

PHPDoc se hodí, ukazuje dokonce část kodu jak to někde použít

[6] T3RMiX
2008-12-02 14:09:04

Netbeans 6.5 je opravdu skvělé, bohužel má jeden dost zásadní problém a to ten, že při každém startu si "refreshuje" obsah projektů. Vzhledem k tomu, že dělám pouze na vzdálených strojích a projekty obsahuji 100ky souborů je nemožné ho používat, doufám že to brzy "opraví" :)

2008-12-03 01:34:49

Díky za tip, Danieli, určitě nové Netbeans vyzkouším. Vypadají zajímavě, zdá se, že alternativa k Eclipse je na světě ;)

2008-12-03 02:11:00

NetBeans i Eclipse jsou nepouzitelne pro svou zavratnou rychlost a z duvodu, ze neumi zalamovat radky... Zkouseli jste treba phpDesigner2008 nebo VSphp a VisualStudio 2008?

Myslim, ze investice se vrati hodne rychle...

Na tento komentář odpověděl [9] LLook
Na tento komentář odpověděl [10] Dundee
[9] LLook
2008-12-03 11:00:33

#2 The Zero: Cleartype je takový ten barevný antialiasing? Teď jsem si udělal a zvětšil screenshot a tenhle typ vyhlazování tam je. Jak v menu, tak v kódu.

Tady na screenshotech v článku není, protože to je na Linuxu, který zůstává věrný mazanici.

#8 Karel Dytrych: Používám Visual Studio pro C# a občas NetBeans pro Javu a výkonově mi subjektivně přijdou tak nějak srovnatelné. Mám takový průměrný počítač s Dual-Core a 2 GB RAM, takže žádný dělo, a obojí je na tom docela dobře použitelné.

Zalamování řádků je věc zvyku. Já to mám vypnuté i ve VS a vypnuté to tam je i ve výchozím nastavení.

2008-12-03 14:23:05

#8 Karel Dytrych: Start NetBeansů není nijak závratně rychlý, ale samostný běha už je bez problémů a to je hlavní. Stejně IDE startuješ tak 1-2x denně.

Zalamování řádků okamžitě všude vypínám. Kód mi pak přijde naprosto nečitelný.

2008-12-03 18:25:21

#2 The Zero: Ten ClearType tam je, když se používá poslední verze JDK. Na JDK 6_u10 a vyšším už to funguje dobře.

2008-12-05 05:05:55

A je to tu. Objevil jsem bug/feature, kvůli které NetBeans poputuje zpátky odkud přišel. V 6.5 se nedá zapnout zobrazování bílých znaků (tabů, mezer). Nechápu, jak mohli bez takto zásadní věci IDE vypustit.

Jelikož používám hard taby v kombinaci s mezerami, potřebuji opravdu promakaný editor, který umí dobře odsazovat (což NetBeans neumí) a zobrazovat bílé znaky. Co se dá dělat, zůstanu u Geany.

[13] sNop
2009-01-09 22:18:59

#3 The Zero: aptana ma podporu vse JS frameworku, je ich asi 15, chyby tam podpora jen par

[14] sNop
2009-01-09 22:22:27

Eclipse je bezkonkurencni ;), kde najdete taky ecosystem jako ma eclipse.
Eclipse+aptana+xdebug a mam jasno skousel jsem hodne vyvojovych prostredi, ale uz bych nikdy nemenil

Jeste treba vychytat par much v PDT 2.0.x a bude to bomba

Za tu dobu(asi 1rok) co pouzivam eclipse mi ani jednou nespadl nebo neco podobne

Komentáře již nelze přidávat