Webcamp 08

Minulý týden jsem se zúčastnil první poloviny (webdevelopment) konference WebCamp 08. Přestože byla cena poměrně vysoká, přesvědčila mne účast několika zvučných jmen a občerstvení v ceně :) Přednášející nezklamali a obsahově tak byla celá konference opravdu na výši, ale to občerstvení teda nic moc ;)

Jako první se slova ujal Štěpán Bechyňský z Microsoftu, aby nám představil několik produktů zaměřených právě pro PHP vývojáře. Já už jsem bohužel velmi podobnou přednášku slyšel v Brně, takže nic moc nového.

Hned jako druhý nastoupil velice vážený host konference, Derick Rethans. Derick je od roku 1999 jedním z vývojářů PHP a stojí také za známým debuggerem Xdebug. Derick nás zanesl do světa assembleru a kompilace. Ukazoval nám, proč bychom neměli používat podmíněné funkce, jak zvýšit výkon pomocí cachování výstupu kompileru, nastínil problém cyklických odkazů a předvedl ladění výkonu pomocí profileru. pdf slidy

Další se ujal slova Pavel Šindelka, aby představil novinky, které přinesou nové verze PHP 5.3 a 6.0. Novinky ve verzi 5.3 přehledně popisuje i ve svém článku. Z přednášky jsem pochopil, že jediný rozdíl, kterým by se mělo PHP 5.3 a 6.0 lišit, je podpora UTF. PHP 6.0 by totiž mělo nativně pracovat s UTF-16.

Následovala přednáška Jakuba Vrány (pořadatel), který poreferoval o Administratoru, což je jeho produkt pro automatické generování administračního rozhraní z okomentovaných SQL skriptů.

Po obědě se do boje s našimi mozkovými závity pustil Borek Bernard. Velice pěknými slidy a skvělým přednesem nás zasvětil do ostatních webových technologií. Přestavil v krátkosti RIA (JavaFX, Silverlight, Flex), .Net, Jaxer a další.

Jako další vystoupil Jan Tichý se svou přednáškou o návrhových vzorech. Po nutném objasnění, co to vůbec design patterns jsou a proč je vhodné je používat, představil nejprve známou klasiku factory a singleton. Poté už se pustil do méně známých vzorů: library, iterator, template, adapter, decorator a observer. Zejména přirovnání decoratoru k prasopsu bylo geniální:)

Konference pokračovala přednáškou Tomáše Petříčka o Phalangeru. Phalanger je kompilátor jazyka PHP pro .Net Framework. Umožňuje nám tak psát .Net aplikace v PHP a využívat přitom knihovny .Net Frameworku.

Poslední přednášky se statečně zhostil David Grudl. Ten nám nastínil, jaké byly okolnosti vzniku převaděče Texy! a jaká je jeho architektura.

A hurá do hospody!

Nejlepší z celé akce samozřejmě bylo následné posezení v hospodě, kterého se zúčastnil i náš vážený zahraniční host.

Závěrem

Akce dle mého názoru doplatila na snahu prezentovat se luxusně. Luxus mi ale u akce tohoto druhu přijde dost zbytečný. Vzhledem k relativně vysokému vstupnému se konference zúčastnilo "pouze" cca 50 programátorů. Kvůli tomu vybrané peníze nepokryly celkové náklady konference, na nějaký zisk pro organizátory nemůže být ani pomyšlení.