Deset let s Linuxem

Brzy tomu bude už deset let od doby, kdy se Linux stal mým hlavním operačním systémem, a tak asi přišla vhodná chvíle trochu se zamyslet nad tím, co jsme spolu zažili, co jsem přechodem získal a co ztratil.

K prvnímu intenzívnímu vyzkoušení Linuxu mě přiměl až předmět "Administrace webového serveru", kde jsme pracovali v Ubuntu (tehdy 7.10). Ubuntu se mi zalíbilo, a tak jsem si ho nainstaloval doma. První měsíc jsem si sice musel zvykal na odlišnou filozofii práce, ale poté jsem se se systémem plně sžil a ostatní operační systémy šli postupně z domu.

Ubuntu jsem používal celkem spokojeně mnoho let, ale občas mi to nedalo a zkoušel jsem i jiné distribuce. Nakonec jsem zkusil i Archlinux a v něm jsem našel systém, který mi zatím nejvíc vyhovuje. Líbí se mi jeho minimalismus, balíčkovací systém s rolling-updates (neustále aktuální software a už žádné povyšování na vyšší verze systému) a možnost velmi snadno se zapojit do vývoje pomocí komunitního repozitáře balíčků.

Za těch mnoho let s Linuxem si nevzpomínám na žádný zásadnější problém, který bych musel řešit a byl by na vině přímo systém. Párkrát jsem ale samozřejmě řešil různé zapeklitosti, třeba když jsem se pokoušel rozchodit Archlinux přes UEFI v době, kdy to ještě nebylo moc podporované. Nakonec se mi to podařilo, ale stálo mě to 8 hodin hackování, což už byl trochu extrém.

Co jsem získal

Co jsem ztratil

Pokud uvažujete o vyzkoušení Linux, vřele vám to doporučuji. Je to dnes velmi snadné. Nejen, že se naučíte nové věci a rozšíříte své obzory, ale můžete také zjistit, že vám Linux vyhovuje mnohem více než například Windows a můžete díky Linuxu třeba i najít práci svých snů :)