Jednoduchý virus (žertík) na XP

Chtěli byste napálit někoho, kdo používá Windows XP? Mám pro vás jednoduchý návod. Celý tento žertík je postaven na funkci shutdown, na jejíž spuštění potřebujete administrátorská práva.

Vytvoříme nejprve jeden soubor, nazveme ho napříkad vtipek.cmd Koncovka .cmd značí, že jde o dávkový soubor OS (kdysi .bat) - je to jednoduchá obdoba linuxového shellu. Do tohoto souboru zapíšeme:

@echo off
cls
shutdown -s -t 300 -c "pa pa!"

pak vytvoříme druhý soubor, např. zachrana.cmd Do něj zapíšeme

@echo off
cls
shutdown -a

Nyní užití: Pošleme příteli první soubor a nalákáme ho, aby ho otevřel. Po "otevření" souboru se na obrazovce objeví okénko OS, které hlásá, že se systém vypíná. Je zde uveden odpočítavající se čas, kdo vypnutí vyvolal a hláška "pa pa!". Okéno se nedá zavřít ani minimalizovat, po uplynutí doby se počítač nekompromisně vypne.

To mi ale nechceme, proto příteli včas zašleme druhý soubor. Po jeho otevření se vypínaní počítače opět zruší.

Perlička: Odkaz na první soubor jsem dal našemu třídnímu profesorovi do složky Po spuštění (ve škole v učebně). Byl jsem ale solidní a nastavil jsem odpočet na 15minut. I přesto si správce sítě dlouhé hodiny lámal hlavu, co že to tam je za virus:) BTW: dostal jsem za to svojí jedinou dvojku z chování:))

Upozornění: Text výše není napsán za účelem nábádání k trestné činnosti! Nejdená se o hackerský návod ani o návod na tvorbu viru, ale pouze o tvorbu jednoduchého žertíku (pro přátele, ne pro nepřátele!), případně o demonstraci zájímavostí systému Windows XP.