Linux vs. Windows

Diskuze mezi příznivci Linuxu a Windows bývají většinou na ostří nože. Oba znesvářené tábory pokřikují na protivníka nadávky a hesla typu: Linux rulez, Windows sucks.

Podle mě jsou tyto diskuze takto vyhrocené jen kvůli věku účastníků a jejich fanatizmu, který plyne z neznalosti a chvilkového zaslepeného nadšení.

Přibližně před půl rokem jsem zanevřel na XP. Neustále se mi v nich totiž objevovala kritická chyba, která vedla až k modré smrti. Zkusil jsem tedy linux distribuci openSuse 10.2. Přestože v ní bylo vše o trochu složitější než v XP, systém se mi celkově líbil. Nainstaloval jsem si i Compiz (přepínání ploch pomocí 3D krychle, gumová okna, atd.) a kochal se jakýžeto mám úžasný systém. Pak mi ale začali vadit různé komplikace:

  • nebyl jsem schopen ani po několika hodinách nainstalovat podporu pro R/W připojení NTFS (ntfs-3g nechtělo nalézt fuse, který tam ale byl)
  • Compiz mi zablokoval možnost přepínání klávesnice přes alt+shift
  • neběhal mi pořádně geniální program na správu projektů
  • chyběl mi Total Commander
  • PSPad fungoval, ale házel chyby
  • chyběl mi WinAmp
  • nenašel jsem žádný program podporující moji webkameru

Nakonec jsem se tedy po měsíci pokorně vrátil zpět k Windows XP a nyní si mnohem více cením jeho předností. Zjistil jsem také, že ona kritická chyba byla způsobena Active Virus Shieldem (Kaspersky od AOL). Chyběli mi ale některé věci z linuxu, například možnost napsat si skript, který by mi pravidelně zálohoval práci. To jsem nakonec vyřešil používáním verzovacího nástroje TortoiseSVN. Na jednom disku mám pracovní verzi všech projektů a po každé zásahu do zdrojáků "odevzdám" změny do úložistě Tortoise, které je na jiném disku.

Závěr

Linux je velmi zajímavý operační systém, který je velmi flexibilní, stabilní, zdarma, atd. Na desktop se ale IMHO příliš nehodí. Nedisponuje totiž tak rozsáhlým množstvím aplikací, mívá problematické instalace, nemá tak dobrou podporu HW, atd. Ve výsledku se to projeví zejména menší produktivitou práce.

Linux holt patří na menší servery (web, ftp, dns, mail), routery a do Virtual PC.

Dodatek

Linux se mi strašně líbí. Určitý čas jsem byl jeho velkým zastáncem. Některé věci má řešeny opravdu geniálně a mnohokrát lépe než windows. Můžu s klidným svědomím říci, že linux kernel mi přijde daleko lepší než windows kernel. Bohužel (aspoň pro mě) linux pokulhává v ostatních věcech. Má ho nainstalovaný minorita uživatelů, takže není tolik ovladačů, aplikací a když už jsou, tak jsou vždy o trochu opožděné (balíčkovací systémy). Nestojí za ním obrovský gigant se spoustou peněz. Přestože např. Novel a další cpou do linuxu peníze, je to málo.

Pokud by byl linux stejně flexibilní jako dnes, ale měl lépe vyřešeny balíčky, více ovladačů a podporu ze strany výrobců HW, stejně aplikací jako windows, atd. ,tak se nerozmýšlím ani sekudnu...I kdyby byl placený.

Hodnocení

Komentáře

[1] jachym
2007-06-11 19:57:46

hahahaha

[2] Dundee
2007-06-14 01:23:33

Cece, tebe uz sem dlouho nevidel :)

2007-06-18 15:55:06

Nedisponuje totiž tak rozsáhlým množstvím aplikací

tak tohle je oblibeny blud. to ze neexistuje stejna aplikace na kterou ses zvyknuty z windows i na linuxu je docela bezne, ale neznamena to ze neni jina ktera ty stejne veci umi stejne nebo treba lip. viz http://www.abclinuxu.cz/software/alternativy instalace samotna pak napr v opensuse spociva v tom ze si v Yastu podle vyhledavaciho filtru najdes co chces nainstalovat a on to nainstaluje primo ze site.

Na tento komentář odpověděl [6] Dundee
[4] jachym
2007-06-19 13:43:47

Můžu s klidným svědomím říci, že linux kernel mi přijde daleko lepší než windows kernel

-- v cem konkretne?

Na tento komentář odpověděl [7] Dundee
[5] Lemik
2007-06-20 12:03:38

Ja mám na domácím kompu SUSE 10.2 a jsem naprosto spokojen. Běží mi to na kompu, kde XP ztrácely dech. Je taky ale pravda, že s tím chodím jen na net, sem tam nějaký dokument v OpenOffice a nějaké to video.

Dokonce i má drahá si zvykla :-)

Yast mi přijde jako geniální věc. Vlastně tam mám vše co potřebuji a nestálo to ani koňuru. Až si koupím rychlejší pecko, tak u SUSE zůstanu...

[6] Dundee
2007-06-21 13:56:22

#3 maleprase: Myslím, že někde bys určitě našel i nějaká směrodatná čísla. Co se týče alternativ: zkus najít alternativu k AbstractSpoon ToDoListu...nenajdeš...

[7] Dundee
2007-06-21 13:58:33

#4 jachym: Možnost rekompilace jádra, libovolné načítání modulů, transparentnost, nezávislost na GUI...

2007-08-26 13:59:41

Co jen říct, škoda, že jsi tolik netrpělivý a nevím proč tolik trváš na TC a Winampu, jako kdyby neexistovalo milion jinačích programů. Jen změnit svoje návyky, ale jak jsem řekl, netrpělivost ti s tím zabránila IMHO.

BTW nic proti

Na tento komentář odpověděl [9] Dundee
[9] Dundee
2007-09-02 18:38:47

#8 HLuPaCeK: Čím déle jsem zpět na XP, tím jsem si víc jistý, že má volba je správná.

Např. teď jsem pro důležité kroky vývoje jedné aplikace používal PHPEdit. Je snad něco takového na linuxu? S funkčním profilerem a debuggerem?

Existuje na linuxu !opravdová! alternativa pro Outlook?

Občas si přečtu nějaké dobré číslo CHIP. Co bych s jejich DVD dělal, mít linux? Nic.

Neříkám, že linux jako OS je špatný, to rozhodně ne. Ale jako desktop platforma je linux na houby. A statistiky to potvrzují.

2007-09-07 20:25:11

v zasade souhlasim, mam XP a Gentoo .. pouzivam oboje kazde na neco jineho ... alternativa k TC je podle me celkem dobra.. krusader .. outlook nepouzivam takze mi nechybi ..

[11] Colpik
2007-09-18 17:57:48

Tak si pořiď jiný distro. openSUSE je zajímavý a nestandartní, ale taky pomalý a plný chyb. Já ho používám jen proto, že jsem ho měl zrovna po ruce, chtěl ho vyzkoušet a Ubuntu mi na notebooku chybovalo.

Na tento komentář odpověděl [12] Dundee
2007-09-19 12:09:13

#11 Colpik: JJ, chystám se vyzkoušet Ubuntu 7.04. To už vypadá celkem pěkně. Zatím se mi ale nepodařilo si ho na Vmware nainstalovat.

[13] Petr
2007-11-02 20:25:44

>> Linux holt patří na menší servery (web, ftp, dns, mail), routery a do Virtual PC.


tak tak a proto je treba naprosto dominantni v TOP 500 vsech pocitacu na svete... :-)

[14] Jezek
2007-12-11 23:34:28

Abych prevdu rekl, uplne nesouhlasim. Jsem widlař od přírody a na serverech jedu M$ 2003 server a linux taky.Bezkonkurencne linux vede at co do vykonosti tak do stability.Na desktopech mam oboji (XP + Gentoo).
>>TC mi chybel taky -> Gnome-commander vypada a umi skoro to same.
>>K WinAmpu pouzivam jako alternativu Audacious a frci taky skvele.
>>K PSPadu existuje alt. BlueFish ;-)
Jeste k te podpore HW, dnes je jiz vyborna, prakticky cokoliv jede. A ze se linux hodi jen "male servery" :D? Zde plne souhlasim s predchozim prispevkem opravdu v TOP 500 ma prevahu.
Na druhou stranu, kazdemu podle jeho chuti :-)

Na tento komentář odpověděl [15] Dundee
2007-12-16 12:26:58

#14 Jezek: Linux na webových, jmenných, ldap, apod. serverech a speciálních superkompech pro složité výpočty a simulace je naprosto jasná volba. Tam nemají Widle co dělat.

Na desktopech a firemních serverech (policies, exchange) je ale situace zcela jiná. Ne že by byl linux jako systém horší, to bych si říct nedovolil. Ale jako platforma pro tyto případy je prostě nevhodný. Díky malému zastoupení nemá tolik ovladačů ani softwaru jako Windows.

pár příkladů: ovladače BlueTooth, synchronizace kontaktů a událostí s mobilem,atd. Každá instalace je na linuxu složitější než na Windows a uživatel má podstatně větší šanci, že to nepoběží...

Komentáře již nelze přidávat