Karmapa v Praze

Včera jsem se zúčastnil velmi zajímavé události, návštěvy J.S. 17. Karmapy Thaje Dordže v Praze. Karmapa je hlavní představitel linie Karma Kagjü tibetského buddhismu a je to první vědomě se reinkarnující lama Tibetu. Psát o něm nebo o této akci více informací je zbytečné, vše najdete na stránkách www.karmapavpraze.cz.

Do této chvíle jsem neměl s buddhismem žádnou zkušenost, k návštěve této akce mě přesvědčil můj kamarád z FELu. Přestože jsme si zakoupili lístky pouze na nejlevnější část dvoudenního programu, bylo to velmi zajímavé. Jednalo se o přednášku, kterou vedl Ole Nydahl. Nydahl je jeden z mála lidí ze západu, který je kvalifikovaný jako lama. Posledních 35 let zakladá meditační centra po celém světě, mimojiné i v Praze. Jeho přednáška byl vlastně takový malý úvod do buddhismu.

Video z přednáška snad bude brzy volně ke stažení, takže asi nemá cenu ji příliš popisovat. Velmi mne ale zaujalo složení lidí, kteří se přednášky zúčastnili. Očekával jsem samé podivíny s šátky na hlavě a zamlženým zrakem, ale v hale jsem nakonec nikoho takového nespatřil. Na přednášku přišli převážně mladší lidé oblečení v civilu.

Rozhodl jsem se, že si o buddhismu přečtu nějakou knížku a nejspíše i navštívím místní meditační centrum. Jsem přesvědčen, že by mi buddhismus Diamantové cesty mohl umožnit nejen prožívat radostněji každodenní skutečnosti, odprostit se od negativních emocí a uvolnit se ze svěrací kazajky pocitů, ale také zlepšit některé své špatné vlastnosti, kterými otravuji své okolí (lehkomyslnost, nezodpovědnost).

Hodnocení

Komentáře

[1] Byg
2007-06-20 14:31:10

Je vždycky pěkné vidět že se někdo opravdu chce rozvíjet - zbavit se nějaký blbých zvyků a osvojit si nové přístupy, tak hodně štěstí. Jinak z vlastní zkušenosti můžu doporučit knížku "Jak se věci mají", ale to ti v centru BDC doporučí asi taky. Fakt zajímavé čtení je i "Moje cesta k lamům".
Byg - buddhista/začátečník :-).

Na tento komentář odpověděl [2] Dundee
[2] Dundee
2007-06-21 14:04:24

#1 Byg: V centru jsem byl zatím dvakrát a považuji to za průlomový krok ve svém životě.

"Jak se věci mají" jsem si hned při první návštěvě koupil :)

Na tu "Moje cesta k lamům" se podívám, díky za tip.

Nepojedeš náhodou na Phowu?

[3] Byg
2007-06-25 10:08:04

Na Phowu náhodou jedu, ale opravdu jen náhodou ;-). Jestli chceš, tak spíš než sem mi napiš na mail, nebo icq 128 108 66.
www.dubisar.com

[4] Mrozik
2007-12-04 10:39:00

Jsi linej smucek. mel bys vic meditovat a min se vymlouvat, ze nemas cas, kterej stejne ztracis praci, ktery si uzijes jeste dalsich 40 let. Neni nic dulezitejsiho nez realizace a rozvoj.

Komentáře již nelze přidávat