Nová fakulta na ČVUT?

Situace na FEL

Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení v Praze se již delší dobu potýká se silnými rozpory mezi katedrami. Katedra počítačů (kde studuji) má cca 1/3 studentů celé fakulty. Již delší dobu se snaží prosadit vznik programu zcela osvobozeného od elektrotechnických znalostí. To nakonec vyústilo ve znik bakalářského programu Softwarové technologie a management. Od té doby je ale KP ještě více trnek v oku všem elektro-katedrám. Tyto katedry totiž nesouhlasí s tím, aby student elektro-fakulty mohl projít bez jakýchkoliv znalostí pojistek, motorů, fyziky, apod. Katedře to dávali náležitě najevo pohrdáním, nespravedlivým rozdělováním prostorů, finančně a zamítáním návrhů KP. Vedení KP se dlouhou dobu snažilo tyto konflikty přecházet a s vedením FEL se dohodnout. V lednu to vypadalo, že děkan FEL není proti KP tak vyhraněný a slíbil katedře mimojiné spravedlivé přerozdělení prostor. Následně ale děkan vydal příkazy, které sliby porušují a KP velmi diskriminují.

KP se následně rozhodla oprášit rok starý návrh na vytvoření samostatné fakulty. Svolává výjezdní zasedání s cílem projednat novou fakultu. Na zasedání KP zve také děkana FEL. Děkan po přečtení programu zasedání odvolává vedení KP.

Kam dál?

Dnes dopoledne se konala diskuze s děkanem FEL a rektorem ČVUT o další budoucnosti FEL. Rektor dal celkem jasně najevo, že pokud dostane návrh na vznik nové fakulty, nebude rozdělení nijak bránit. Pokud se tak opravdu stane, nastanou pro takové jako já vysloveně zlaté časy. Docela mě překvapilo, že děkan FEL se myšlence odtržení KP příliš nebránil (že by jen na oko?), přestože mu musí být jasné, že by tím FEL přišel o hromadu peněz (25mil placených přímo fakultě a asi 22mil přerozdělováním ostatním katedrám).

Závěr

FEL mám rád, ale FIN budu mít ještě radši :)

Hodnocení

Komentáře

2008-02-29 17:59:58

Ahoj,
já za rok na jaře maturuju a pak jsem chtěl jít na FEL, na Softwarové inženýrství. A jestli se to vyvine tímhle směrem, tak jen líp :)

Na tento komentář odpověděl [3] Dundee
[2] m@nik
2008-03-01 02:41:36

no slaaava :) sem se na to chtel optat na poslednim DOD, ale vsichni tam vypadali, jak kdyby na CVUT ani nechodili, sem toho vedel o pulku vic, nez nekteri protagoniste, tak sem to nakonec vzdal... :D ale ta otazka me tizila porad dal...dik za objasneni a doufejme, ze to vyjde.

Na tento komentář odpověděl [3] Dundee
[3] Dundee
2008-03-02 23:47:38

#1 Martin H.: #2 m@nik: JJ, uvidime, jak se to vyvine. Doufam, ze nezustane jen u slov.

[4] slawa
2008-03-04 08:41:42

mno, ono to s fakultou informatiky nebude tak ruzove jak to vypada... Prestoze jsem studentem STM a KP tim padem fandim, prijde mi, ze
a) neni fyzicke misto na umisteni nove fakulty (v Dejvicich tezko a na karlaku jakbysmet)
b) s FI nebude spolupracovat FEL ani FJFI, kde se informatika bude nadale vyucovat oddelene, prave kvuli nynejsim spatnym vztahum s KP FEL

Toto jsou jen spekulace - kdo vi, jak to naknec dopadne...

Komentáře již nelze přidávat