Rekurzivní kopírování přes FTP

Včera jsem opětovně řešil přenos webu s tisíci souborů (Magento eshop) z jednoho serveru na druhý. Kopírovat sobory nejprve z prvního serveru k sobě a následně je uploadovat na druhý server, by zabralo půl dne a pravděpodobně by to skončilo chybou. Rozhodl jsem se proto kopírovat soubory přímo ze serveru na server, nebo s využitím nějakého unix/linux serveru na páteřní síti (např. školní servery na ČVUT) jako prostředníka přenosu. Jelikož mám k druhému serveru SSH přístupy, mohl jsem kopírovat přímo.

Spustil jsem tedy na druhém serveru program ftp (jednoduchý ftp klient), přihlásil se na první server a začal kopírovat. Pak mi ale došlo, že ftp sice umí mget, tedy zkopírovat více souborů najednou, ale neumí rekurzivně kopírovat podadresáře. A Megento má adresářů asi 500 :)

Hledal jsem tedy nějaký skript, který zvládne zkopírovat celý adresářový strom. A pak jsem objevil něco mnohem lepšího.

NCFTP

NCFTP je velmi pokročilý ftp klient pro příkazovou řádku. Umí rekurzivně kopírovat podadresáře, vzdáleně editovat soubory, uložit aktualní připojení do oblíbených, pohybovat se zároveň i po lokalním filesystému, kopírovat na pozadí atd. Funkcionalitou se tedy blíží ke grafickým FTP klientům, ale je možné ho spustit naprosto kdekoliv (snad i v ledničce, pokud jede na Linuxu) a pracovat s ním vzdáleně přes SSH.

Hodnocení

Komentáře

Komentáře již nelze přidávat