Windows 7 beta

Dnes ráno jsem si slavnostně nainstaloval do VirtualBoxu betaverzi nových Windows 7. Jaké jsou mé dojmy z toliko vychvalované a očekávané verze?

Instalace

Instalace proběhla hladce a relativně svižně. Nijak zvlášť nepřekvapí ani neurazí.

Podpora HW

Co mě po startu celkem dost překvapilo, byla nepodpora síťové a zvukové karty VirtualBoxu. Jiné operační systémy si s tím poradily lépe. Bylo tedy třeba nainstalovat "přídavky pro hosta". Po jejich instalaci a restartu naskočila síťivka, zvukovku se podařilo doinstalovat přes online hledání driverů.

Prostředí

Jedna z věcí, které se mi v 7 opravdu líbí, je nový taskbar. Umožňuje velmi hezkou a snadnou manipulaci s ikonami a umí zobrazit průběh kopírování.

Dobře jsou zpracovány i hodiny a notifikace.

Co mi ale vadí je, že menu "všechny programy" se vypisuje pouze do start panelu. Často tak není vidět celý název aplikace.

Aplikace

Co se týče nových aplikací, tam jsem již našel řadu chybek. Průzkumník přestože vypadá skoro stejně jako Internet Explorer, tak nemá taby. Stejně jako Visty ale obsahuje pěkné zobrazení obsazenosti disků.

Nový Media Player se mi sice graficky moc nelíbí, ale zdá se celkem použitelný.

Miny jsou při zvětšení opravdu odporné.

Bezpečnost

Co se mi dost nelíbí je strategie práv. Základní uživatel, kterého vytvoříme během instalace, má totiž administrátorská práva. Může tedy téměř vše a bez hesla. Systém se neptá na heslo ani v případě, že vytváříme jiného administrátora. To je z mého pohledu krok zpět do dob XPček.

Administrace

Administrace je sice stále místy dost zmatená a nepřehledná, ale vypadá to na aspoň nějaké zlepšení oproti Vistám. Docela by měl zajímalo, jestli by člověk Windows neznalý dokázal v tomto systému změnit např. servery DNS.

Příkazová řádka už od Vist dostala do vínku více příkazů, napovídání ale stále ještě nefunguje.

Celkové hodnocení

Celkově mám z Windows 7 dojem, že Microsoft se snaží dělat OS pouze pro BFU a na technicky zdatnější uživatele dost zapomíná. Systém je přeplněn všemožnými detekčními a troubleshootovými serepetičkami a uživatel vůbec nemá šanci zjistit, co systém vlastně dělá.

Osobně bych tedy uvítal při instalaci výběr: jsem BFU / jsem pokročilý uživatel. Pokročilému uživateli by pak dával i technické informace o činnosti (kontrola připojení k síti) a technicky laděné otázky.

Jak si představuji dokonalý OS

Milý Microsofte, příště bych tedy prosil:

  • pořádnou příkazovou řádku s doplňováním a manuálem
  • základního uživatele bez administrátorských práv
  • administrátora s opravdu administrátorskými (neomezenými) právy
  • lepší správu připojení k síti
  • instalaci a aktualizaci programů z repozitářů
  • lepší podporu HW
  • více ploch
  • volitelně zobrazení technických informací napříč OS

...a nebo holt zůstanu na Linuxu, který už to všechno dávno má, teda až na ten pěknej taskbar (sic!).

Hodnocení

Komentáře

2009-01-13 22:09:27

"Media Player se mi sice graficky moc nelíbý ale" - tohle bude zajisté překlep :-p

Jinak Win7 se mi z toho co jsem zatím viděl líbí, hlavně to základní prostředí - taskbar apod. Že by se ale nedal uživatel přepnout do režimu omezených oprávnění? Já jsem to pochopil tak, že Win7 vychází z Visty, tak proč dávat pryč něco, co je už hotové a dle mého hotové docela dobře. Navíc je to otázka bezpečnosti! To budou mít zase BFU okna prolezlé kdejakou havětí, stejně jako tomu je na XP, no ne?

Na tento komentář odpověděl [2] Dundee
[2] Dundee
2009-01-13 22:59:15

#1 Shabbi.: Díky za opravu.

Přepnout to samozřejmě jde, ale kdo z BFU to opravdu udělá? Každý bude rád, že ho systém neotravuje a s klidem si ponechá administrátorská práva na pořád.

2009-01-13 23:10:31

Když člověk s Windowsama umí, tak argumentace typu "Systém je přeplněn všemožnými detekčními a troubleshootovými serepetičkami a uživatel vůbec nemá šanci zjistit, co systém vlastně dělá" je docela vedle, a když neumí, tak by ho to nezajímalo, a když neumí ani s Windowsama, tak by asi těžko uměl s linuxem, kterej bez neustále zapnuté příkazové žádný a psaní taky nic moc zázračnýho neumí..

a re k tý podpoře.. není ten Windows 7 náhodou beta? Já jen že od bety se nedá očekávat plná funkčnost a podpora zařízení..

Na tento komentář odpověděl [4] Dundee
[4] Dundee
2009-01-13 23:30:57

#3 Hologos: Když s Windowsama umím, chci mít nad nima určitou kontrolu. To, že systém samovolně spouští nějaké detekce a troubleshooty aniž bych je chtěl, není správné. Na požádání je to samozřejmě v pořádku, ale neměl by dělat nic bez mého souhlasu.

Na tento komentář odpověděl [5] Shabbi.
2009-01-13 23:45:26

#4 Dundee: Já bych řekl, že když víš kde co hledat/nastavit, kontrolu máš. A to že si všechno nastavím na "tichý režim" je pak moje volba - přece jenom vyskakovací okýnka s blbostma jako "zrovna nic neděláte, chcete v pozadí defragmentovat disk?" mě fakt neberou :)

Na tento komentář odpověděl [6] Dundee
[6] Dundee
2009-01-14 00:20:20

#5 Shabbi.: JJ, asi to někde povypínat půjde, ale zkazilo mi to krapet první dojem :)

Holt ctím pravidlo, že operační systém by se měl chovat tak, jak chce uživatel. A ne že se uživatel musí chovat tak, jak chce OS.

Měl by tam zkrátka být určitý pocit svobody. Asi jsem si příliš zvykl na open-source operační systémy :)

Na tento komentář odpověděl [7] Hologos
2009-01-14 16:33:45

#6 Dundee: No tenhle web čtu docela často a není to tak dlouho, co jsi přešel na linux.. Neříkej, že sis zvykl tak rychle :D
Mě třeba linux odrazuje tím "jedna bába povídala". Co slyším od každého, a to i od lidí, co s linuxama uměj, tak musí pořád něco kompilovat, měnit a skriptovat. A myslim, že linux bez internetu (i když v dnešní době době malá pravděpodobnost) po nainstalovaní taky není to pravé ořechové. Podpora hardwaru není taky slavná..

Na tento komentář odpověděl [9] Dundee
Na tento komentář odpověděl [10] sekyt
2009-01-14 20:37:02

UAC se nepta pouze pro binarky operacniho systemu. pokud chces pustit pod adminem cokoliv jinyho, dostanes stejny chovani jako na Viste

Na tento komentář odpověděl [9] Dundee
[9] Dundee
2009-01-15 11:48:45

#7 Hologos: Určitý kontakt s Linuxem jsem měl už od prváku, takže zhruba 2 a půl roku. A ano, zvykl jsem si na to opravdu velmi rychle. Jakmile jsem měl všechna data na linuxových oddílech, cítil jsem se tam jako doma.

Jsou opravdu velké rozdíly mezi distribucemi. Já mám Ubuntu a nemusím kompilovat nic. Snad jediné, co jsem musel, bylo změnit práva u složky samby, aby šlo používat sdílení s Windows stanicema. Jinak bylo vše automatické a bez manuálního zásahu, a to včetně instalace Nvidia driverů a multimediálních kodeků.

#8 jachymko: Obavám se, že se mýlíš. Instaloval jsem ve Win 7 Operu pod adminem a na heslo se mě to neptalo. Pouze se zeptalo, jestli věřim vydavateli softwaru.

[10] sekyt
2009-01-15 21:36:27

#7 Hologos: No já ti nevím, čeče.

Používám pouze Linux už od roku 2003 - nemusel jsem nikdy kompilovat, neumím to a vůbec mi to neschází:-).

A když uvážíš klikoidní distra ala *buntu, Mandriva ..., není co řešit.

PS: používám Kubuntu 8.04 a Debian Lenny

2010-01-20 10:56:28

K těm administrátorský právům mám dotaz: Přesto, že jsem admin, tak například nemůžu pracovat přímo na disku C: . Tam mám automaticky přístup odepřen. Víc mi ale vadí to, že se to samé děje i v CMD. Běžné příkazy net třeba na vytvoření uživatele nefungují (Došlo k systémové chybě 5. Přístub byl odepřen.)Přitom normálním způsobem nové účty vytvářet jdou jedna radost. Ví někdo, jak se těchto omezení můžu zbavit?

Komentáře již nelze přidávat