Jaké bylo WebExpo 2010

WebExpo 2010 pro mě byla opět nejlepší IT událost roku. Stejně jako oba předchozí ročníky i na této geekovské konferenci byla výborná atmosféra, spousta možností networkingu a inspirativní přednášky.

Registrace

Abych jen nechválil, začnu malou kritikou. Co bylo podle mě dost podceněno, byla registrace. Nebylo dost dobře jasné, která fronta je pro které lidi. Registrujících bylo pro tolik účastníků málo. Každou chvíli docházely nějaké materiály (lístky na oběd, visačky). Chyběly vytištěné programy. Informovanost registrujících nebyla závratná (nebo aspoň moje ne :), docela dlouho jsme tam neměli seznam přednáškových místností a nenapadlo mě si doma našprtat, že např. Design hall je v aule.

PHP ve Windows Azure cloudu

Martin Hujer představil Microsoftí alternativu ke cloudovým službám Amazonu. Osobně to asi nevyužiji, ale rád jsem si přednášku poslechl.

Debugging with Xdebug

Přestože Xdebug příležitostně používám už několik let, demonstroval Derick Rethans některé jeho vlastnosti (overload_var_dump, collect_params, scream), o kterých jsem neměl potuchy.

Vývoj v PHP řízený testy

Nevím jestli to bylo nervozitou Filipa Šubra, nebo špatnou připraveností, ale tato přednáška byla docela fiasko.

Nette Framework 1.0: příští VELKÁ věc

David Grudl opět ukázal, že je šoumen, že umí dělat dobré prezentace a že jeho framework Nette stojí za vyzkoušení. Mimoto na nás všechny ušil kulišárnu, protože místo Nette 1.0 představil Nette 2 :)

Digit 53.

Natáčení Digitu přímo v přednáškové hale mě z pátečního programu zaujala asi nejvíce. Petr Mára a Honza Březina zapředli s hostem Davidem Grudlem výbornou diskuzi a myslím, že David prozradil i to, co nechtěl. Zvlášť jeho přítelkyně z tohoto dílu asi nadšená nebude :)

Testování použitelnosti – LIVE!

Kluci ze Seznamu ukázali na přítomné dobrovolnici, jak má vypadat testování použitelnosti v praxi. Hodně mě překvapilo, že to není tak složité, jak bych očekával a lze to pravděpodobně úspěšně provozovat i v menších firmách.

Symfony2

Autor Symfony, Fabien Potencier, je velmi charismatický člověk, takže na přednášku stálo jít už jen kvůli němu. Samotná přednáška byla také velmi zajímavá, zvlášť možnosti cachování pomocí integrované reverzní proxy mě zaujaly. Bohužel jsem byl strašně unavený z předchozího ponocování, takže jsem tam na chvíli usnul :)

Budoucnost webových frameworků

Závěrečná diskuze byla asi to nejlepší, co jsem za celou konferenci viděl a slyšel. Zásadní zásluhu na tom má Borek Bernard výběrem trefných otázek a Vašek Stoupa náborem velmi různorodých diskutérů, přičemž každý měl trošku jiný pohled na věc.

  • Jakub Nešetřil působil jako vizionář předpovídající větší propojení serverové a klientské části webu.
  • Karel Minařík jako pokrokový člověk, který staví na tom nejlepším, co trh nabízí.
  • Michal Valášek jako zástupce Enterprise vývojářů.
  • A nakonec Fabien Potencier jako realista, který uznává, že PHP není nejkrásnější jazyk, ale je všude a má asi nejlepší poměr cena/výkon.

Bylo proto zajímavé sledovat, jak se mezi zúčastněnými u každé otázky tvořily různé názorové aliance.

Designing from start to finish

Třešničkou na dortu byla přednáška hlavní hvězdy konference, Ryana Singera z 37 Signals. Ryan předvedl, jak je možné jednoduše a efektivně navrhnout web s použitím náčrtků na papír, html, kaskádových stylů a občasné pomoci PhotoShopu. Přičemž žádná práce nepadne do koše (prototyp, wireframy), vše se použije při vývoji skutečné aplikace.

Hodnocení

Komentáře

[1] Martin
2011-01-27 11:31:28

Nejvíce by mne asi zajímalo to debugování s xdebugem :)

Komentáře již nelze přidávat