Humanitární bombardování

Zdá se, že Američané jsou nepoučitelní. Opět bez řádného vyšetření a podpory ze strany OSN provádějí bombardování za účelem "ochrany obyvatel", tedy nechvalně známé humanitární bombardování. Tentokrát to aspoň není pod hlavičkou NATO (zatím).

Není přitom vůbec jasné, zda chemické zbraně použili vládní síly a pokud ano, tak jestli je nařídil použít Asad. Výsledkem různých vyšetřování podobného útoku z roku 2013 bylo, že zbraně mohli použít rebelové i vládní síly, pravděpodobně ale bez souhlasu Asada.

Ponechme nyní stranou, co se stalo, protože to stejně hned tak nezjistíme, jestli vůbec, a zkusme se zamyslet koho má obecně smysl podporovat.

Bohužel dávno pryč už je doba, kdy bylo hned jasné, kdo je ten "dobrý". Spojené státy už neplatí za jednoznačně pozitivního hybatele světa, u všech světových mocností se setkáváme s určitou směsicí dobrých a špatných vlastností. Každý krok a situaci je potřeba hodnotit s pohledem upřeným daleko do budoucna.

Sesadit Asada za to, že existuje podezření, že jeho vojáci mohli použít chemické zbraně, by bylo velmi krátkozraké. Ať už je Asad jakkoliv tvrdý diktátor, nedá se mu odepřít, že až do vzniku násilných protestů a vojenské opozice, byla Sýrie (na poměry blízkého východu) vcelku bezpečné místo k životu, kde existovala náboženská tolerance.

Pokud bude Asad svržen, chopí se moci opozice, která je z velké části tvořena různými islamistickými skupinami, včetně odnoží Al-Káidy. Další vývoj si můžeme představit velmi snadno, stačí se podívat na Lybii.

Mimochodem bombardování Kosova, při kterém vzniklo označení humanitární bombardování, stále považuji za jedno z nejhorších selhání západu. NATO bombardovalo suverénní zemi potýkají se s agresivními imigranty, aby výměnou za to dostaly USA od nově nabytých vlastníků Kosova obrovskou základnu se strategickou polohou.

Je to zhruba podobná situace, jako když se vám zakousne do palce u nohy potkan. Noha se začne cukat a bude se snažit jakkoliv potkana zbavit.
Nato zareaguje ruka, prohlásí, že se noha chová k potkanovi nelidsky a nohu párkrát prostřelí. Nakonec vezme pilku a palec upiluje, protože potkan má na palec přece oprávněný nárok. Za to dostane ruka od potkana odměnu, nehet z palce.

Hodnocení

Komentáře

Komentáře již nelze přidávat