Pořízení nové Tesly na dotaci krok za krokem

Pořízení EVčka v rámci dotačního programu Elektromobilita není úplně přímočaré. Pojďme si tedy projít jednotlivé kroky, konkrétně při koupi nové Tesly.

Program Elektromobilita je tzv. záruční program, což znamená, že primárním produktem, který Národní Rozvojová Banka poskytuje, je záruka za úvěr podnikatelů (OSVČ) a firem u vybrané komerční banky. NRB se tedy zaručí bance, že bude splácet váš úvěr, pokud vy nebudete moct. Proto vám komerční banky budou ochotné půjčit větší obnos než bez záruky. Samotná dotace (resp. finanční příspěvek) je pak až doplňkový produkt, o který se žádá po načerpání úvěru. Bez úvěru nelze o dotaci požádat.

Program je určen pro všechny (s pár výjimkami) firmy a OSVČ (hlavní i vedlejší), které splňují pár základních podmínek. Stačí mít tedy nějaký příjem ročně na vedlejší živnosťák a můžete požádat.

Nyní tedy k postupu:

  1. Jako první je vhodné vybrat si konkrétní model, výbavu, apod. a udělat objednávku na webu Tesly. Platí se záloha 6tis Kč. Objednávku si uložíte jako PDF.
  2. Z Tesly se pak ozvou telefonem nebo můžete zavolat vy jim a je potřeba úvést, že chcete koupit auto na dotaci. Kvůli tomu Tesla pak zastaví hledání konkrétního vozu až do okamžiku podpisu smlouvy s NRB.
  3. Dalším krokem je vybrání si komerční banky / leasingovky, kde budete chtít úvěr načerpat. Já vybral Monetu Auto. Zavoláte, oni vám pošlou ekonomický dotazník (test podniku v obtížích), vyplníte, pošlete a přiložíte PDF objednávky, po chvíli se ozvou, že vám úvěr schválili a pošlou PDFko se smlouvou do mailu.
  4. Pak je potřeba stáhnout a vyplnit asi 5 Excelů z webu NRB a samotnou žádost. To vše pak pošlete do NRB přes e-podatelnu.
  5. Dostanete jednací číslo a pak čekáte...a čekáte. Počkáte si přibližně měsíc, pak vám zavolají a domluví se termín podpisu smlouvy.
  6. Po podepsání smlouvy vám NRB dá záruční listinu, tu předáte své komerční bance.
  7. Teprve v den podpisu smlouvy s NRB vám Tesla vystaví fakturu a začne hledat konkrétní vozidlo. To by mělo trvat 2-5 týdnů (tedy ne rok, jako jinde ;)
  8. Před předáním vozidla je potřeba doplatit plnou cenu na účet Tesly. Komerční banka posílá peníze přímo Tesle.
  9. Jakmile auto vyzvednete a zaregistrujete, můžete podat žádost o příspěvek. Vyřízení má lhůtu dva měsíce.

U banky určitě raději neberte pojištění. Když je ve smlouvě pojištění, tak oni neumí většinou upravovat později výši úvěru (třeba kvůli clu, jiné konfiguraci apod.), umějí jen storno. A se stornem má problém NRB. Museli byste absolvovat celé schválení znovu.

Hodnocení

Komentáře

Přidat Komentář